oksesteg stegen

Gammeldags oksesteg i gryde med ovn kartofler

Gammeldags oksesteg i gryde med ovn kartofler.

Da jeg havde et par sjatter vin stående, som skulle bruges, valgte jeg at lave en god gammeldags oksesteg, stegt i gryde. Mange laver den med øl, i stedet for vin. Jeg syntes det bliver rigtig godt, med en god omgang rødvin, som stegen rigtig kan simre i -og tage smag af. Selve oksestegen var jeg ikke så heldig med, der var en del fedt på kødet, så næste gang bliver den købt direkte hos slagteren. Til stegen lavede jeg nogle ovnbagte kartofler, mest fordi det er nemt og ungerne elsker dem. Dertil en let salat og brunsovs i rigelige mængder.

oksesteg stegen

Ingredienser:

Stegen
1,5 kg Oksebov, med eller uden ben (jeg tager helst uden, så er den nemmere at skære)
Smør + olie til bruning
Salt, Peber
2 Løg
3 – 4 gulerødder
6 – 8 sorte peberkorn
3 Laurbærblade
½ liter øl eller rødvin

Til sovsen (ca. 1 liter)
40 g. smør
60 g. Hvedemel  
(eller jævning)
Salt og peber
kulør

Kartofler
3 spsk. olivenolie
Salt

Tilbehør
Salat / Broccoli / Blomkål
Evt. Ribsgele

Tidsplan
Brun først stegen og sæt den i gang med at simre. Ordn kartoflerne og lad dem stå i posen indtil de skal på bradepande og i ovnen ca. 30 min før stegen er færdig. 20 min., før stegen er færdig tilsættes gulerødder.

Oksestegen

Start med at varme smør med lidt olie, til at brune stegen i. Stegen krydres med salt og peber og brunes godt på alle sider. Skær løgene i kvarte, eller efter behag, og steg med i et par minutter. Tilsæt så rødvin eller øl og lad stegen simre / småstege under låg i ca. 2 timer og 30 minutter.
Vend stegen ca. hver 30. minut. Kom eventuelt ekstra vand eller øl / vin ved, hvis det fordamper for hurtigt
Tilsæt gulerødder, de sidste 20 minutter af simretiden.
Når stegen har fået de 2 timer og 30 minutter så pak den ind i stanniol, og lad den hvile mens der laves sovs.

oksesteg stegen brunet

Kartofler

Ovnbagte kartofler er meget nemme at lave. Først skrælles alle kartoflerne og skæres ud i både (så godt som muligt).  Skyl herefter kartoflerne, for at fjerne stivelsen, og kom dem i en pose. Kom herefter 3 spsk. olie og salt til kartoflerne, bind en knude på posen og rod det hele godt rundt.
Kom herefter kartoflerne på en bradepande med bagepapir og giv dem 35 – 40 minutter i ovnen ved 200 grader.

oksesteg kartofler

Sovs

Si kogelagen fra stegen, så løg, gulerødder, laurbærblade og peberkorn ikke kommer med i sovsen. Hvis der ikke er så meget lage, kan det spædes op med øl / vin, til der er ca. 1 liter.

Start med at smelte smør i gryden og kom derefter melet i. Sørg for at røre godt så der laves en meget tyk masse eller smørbolle. Tilsæt herefter kogelagen i lidt af gangen, og rør grundigt i sovsen. Bliver sovsen for tynd, kan man lave en meljævning af vand og mel, og hælde i. Bliver den for tyk, så tilsæt mere øl / vin / vand / kogelage.
Smag sovsen til med salt og peber, kom kulør i, og lad den koge i minimum 5 minutter. Det hjælper på at fjerne den lidt melede smag, der godt kan komme i en opbagt sovs.

oksesteg siet  oksesteg sovs

 

Desværre – eller heldigvis, bliver man så sulten, af at gå og nyde duften, af sådan en steg. Så der er desværre ingen billeder, af den samlede tallerken. Men det smagte godt – rigtig godt.

God fornøjelse og velbekomme.