Næsten sunde Juleboller

Lækre luftige og velsmagende juleboller. Man kan variere hvor meget de skal have af de forskellige krydderier alt efter smag. Opskriften her er lavet, så de ikke skræmmer nogen, og smager forrygende godt, en kold eftermiddag. Nydes blot med smør, og måske en god kop gløgg til.
Selv om der er taget udgangspunkt i diabetesforeningens opskrift, smager bollerne rigtig godt, og man behøver bestemt ikke være bange for at bruge opskrifter derfra.

Ingredienser

1 pk. gær (50 g)
1 æg
3 dl mælk letmælk eller under 0,7%
1 spsk. sukker
1/3 tsk. kardemomme
1 spsk. fedtstof
1/2 tsk. salt
1 tsk. kanel
75 g rosiner
50 g hasselnødder
200g æble
200g hvidt hvedemel (ca. 4 dl)
ca. 400g hvedemel (ca. 6,5 dl)
Pensling: 1 æg eller mælk
Kanelsukker til at drysse på toppen

Vi er ikke så vilde med sukat, men ellers er det oplagt, hvis man er vild med sukat, at tilføje det til opskriften.

Fremgangsmåde

  1. Kom mælken i en kasserolle og lun den til den er lillefingervarm* og opløs så gæren heri. Tilsæt sukker, salt, kanel, kardemomme, hakkede nødder, rosiner, revet æble, æg, det hvide hvedemel, samt det meste af hvedemelet.
  2. Kom lidt hvedemel på bordet og ælt dejen sammen. Sæte den tildækket til hævning i 45 minutter et lunt sted.
  3. Ælt igen dejen igennem og form ca. 20 boller. Sæt dem på en bageplade med et par centimeters mellemrum, og lad dem efterhæve i 15 minutter.
  4. Pensel bollerne med sammpisket æg eller mælk, og drys med kanelsukker. Man kan også drysse med nogle fint hakkede nødder, hvis man har dem i overskud.
  5. Bollerne skal bages ved 200 grader i ca 15 minutter, i ovnens næstøverste eller midstere ovnrille. Når de er færdige så stil dem på en rist til afkøling
  6. Nydes samme dag – der er de bedst og smager bare af god hyggelig jul.

*Mærk ved at stikke lillefingeren ned i mælken. Føles temperaturen magen til din finger, er mælken klar.

Hvid hvedemel – Hvad er det.

Hvid hvede er en ny type hvede der har lyse skalder omkring selve hveden, og ikke som den traditionelle hvede der har mørkebrune skaller.
Man formaler hvid hvede med en special teknik, som gør skallerne kommer med i melet og derved er der flere fibre i melet. Så hvid hvedemel er fuldkorns mel der er hvidt.
Når man maler almindelig hvede får man grahamsmel eller fuldkornshvedemel i brune nuancer.
Normalt plejer hvide boller og brød at være rige på kalorier og fattige på kostfibre. Men med den nye hvide hvede kan man nu få/bage boller og brød der både er rige på vitaminer, mineraler og kostfibre.- Og stadig hvide.
Et eksempel er Schulstads levebrødsserie, hvor der nu findes krydderboller som et fuldkornsprodukt (hvis man da ikke vil lave dem selv)

Kategorier